Böbrek Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Böbrek Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Büyümesi

Böbrekler, kandaki zararlı maddelerin atılması için bir filtre görevi görür ve bu maddeleri idrar yoluyla vücuttan dışarı atar. Böbrek büyümesi veya genişlemesi, böbreklerin normal boyutlarına göre anormal bir şekilde daha büyük olması durumudur. Böbrek büyümesi her yaştan kişide görülebilir ve hatta hamile kadınlara yapılan ultrason sonucunda doğmamış bebekte bile tespit edilebilir.

Böbrek Büyümesi Belirtileri

  • Yorgunluk: Böbrek büyümesinin en yaygın nedenlerinden biridir ve genellikle bu yorgunluk anemiye bağlıdır. Yorgunluk, hastaların hayat kalitesine önemli ölçüde zarar verir.
  • Yüksek Tansiyon: Böbrek büyümesi görülen hastalarda yüksek kan basıncı oldukça yaygındır ve hastalığın erken evrelerinde kendini göstermeye başlar. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
  • İdrarda Değişiklikler: Böbrek büyümesi hastalarında idrarda renk değişimi, sürekli geceleri idrara çıkma ve idrarda köpük oluşumu gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Bulantı ve Kusma: Sindirim sistemi ile ilgili en yaygın belirtiler bulantı ve kusmadır.
  • Kas Krampları: Böbrek büyümesi hastalarında sinir ve kas sistemleri ile ilgili birçok belirti ortaya çıkabilir. Kaslarda gerilme ve kramplar bunlardan en belirginidir.
  • Kaşıntı: Böbrek büyümesi hastalarında oldukça fazla görülmektedir. Bu durum, hastanın kanında atıkların birikmesi, elektrolit dengesizliği ve ilaç alerjisi gibi nedenlere bağlıdır.
  • Sırt Ağrısı: Böbrek büyümesinin en karakteristik belirtilerinden biridir çünkü böbrek büyümesi dokulara baskı uygulayarak sırt kısmında ağrılara yol açar.

Böbrek Büyümesinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Polikistik Böbrek Hastalığı

Polikistik böbrek hastalığı (PKD), böbrek içinde kistlerin oluşumu ve bu kistlerin suyla dolması durumudur. PKD, böbreklerin görevini yapamamasına ve hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastalığın belirtileri arasında uyuşukluk, yüksek kan basıncı, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, sırt ağrısı, idrarda kan bulunması ve idrar yolu enfeksiyonları yer alır.

Tedavisi: Orta şiddetteki PKD belirtilerinde kan basıncını dengeleyici ilaçlar kullanılır. Rahatsızlığın daha şiddetli seyrinde ve kistlerin ağrılara neden olduğu durumlarda ise ameliyatla kistler kurutulur veya alınır. PKD tedavisi için yapılmış bir ilaç yoktur fakat kistlerin alınması hastanın daha rahat hissetmesini sağlar. Daha ciddi durumlarda ise böbreğin alınması en son tercihtir.

Hidronefroz

İdrar yolu kanalları bloke olduğunda böbrekler şişmeye başlar. Bu duruma hidronefroz denir. İdrar böbreklerden mesaneye aktarılmazsa böbrekte birikir ve böbreğin büyümesine neden olur. Orta şiddetli hidronefrozda sırt ağrısı, ağrılı idrar çıkışı, bulanık idrar ve ateşlenme yaygın belirtilerdir.

Tedavisi: Ultrasonda idrar yollarında anormallikler görülürse sorun ameliyatla çözülür. Çoğu hidronefroz vakasında antibiyotik tedavisi çözüm getiren tedavi şeklidir. Genellikle günlük olarak düşük dozda antibiyotik alınır.

Piyonefroz

Piyonefroz, hidronefrozun daha da ilerlemiş dönemidir ve bazı durumlarda böbrek içinde iltihap oluşumu gözlenir. Hastalığın teşhisi ultrasonla yapılır. Piyonefroz hastalarında ateş, üşüme ve ağrılar görülür.

Tedavisi: Böbreklerden deri altından uygulanan su tahliyesi gerçekleştirilir. Bu yöntemde dokulara ve organlara ulaşmak ve böbreğe zarar vermemek için deriyi kesmek yerine bir iğne vasıtasıyla operasyon gerçekleştirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Büyüme Hormonu Zararları?

Büyüme Hormonu Zararları?